DAEGU GOSAN LIBRARY 大丘圖書館


Republic of Korea 韓國

This competition entry aims at repositioning the spiritual and communal role of a library : encourage individual enlightenment and foster sharing among the community. The design employs a play of light and shadow on the external double-layered facade and internal ‘bamboo courtyards’ to inspire people while reading. Building form is shaped by flows from surroundings: the park, major road junctions, the church. It is designed to open up : to eliminate the boundary and becomes a new public space. Total GFA: 3200m²

設計探討圖書館在現今社會中的角色:鼓勵個人精神發展及知識及經驗之分享。設計透過在外立面設置角度多 變的百葉屏幕及兩座’竹子園’天井來調節室內光影變化,啟發使用者思考和創造力。建築型態由周邊流線:包括公園、主要路口和小區教堂匯合而成。設計把圖書 館開放,成為市民空間。項目總建築面積達3200平方米。

このデザインは個人の精神の発展と知識及び経験のシェアだと図書館というものが現在の社会の中の役割を検討した。このデザインは外部に角度の多様なルーバースクリーンを設置し、二つ竹の園の明り取りで室内の光と影の変化を調整することにより、使用者の思考力と創造力と啓発する。建築の形態は公園、主要交差点と町のチャーチを含めた周辺の流線が合流して形成したものである。このデザインは図書館を開放させ、市民の空間にした。