LAIXI CIVIC SQUARE AND CULTURAL CENTRE 萊西市民廣場


LaiXi, Shandong, PRC 中國山東

Our proposal for LaiXi Civic Square and Cultural Center is organized interconnected public spaces. A semi enclosed space is created by separating the volumes of the Galleries, Museum, Theatre and Libraries form contemporary and dynamic volumes inspired by mountain rocks. Interlocked by form and function offers visitors a multitude of possible routes through the different museums and shared spaces. It offers the city an exciting public space for the experience of art and cultural events. Total GFA of 115,634m².

萊西市民廣場的設計旨在把不同的公共空間重新整合併連接起來。設計刻意把博物館、美術館、 劇場和圖書館分別設於用地不同位置,中間連接部份則設計成半開放式的公共空間。建築物的造型概念來自形狀不一的石頭,他們互相交疊穿插,構成富現代感和動 態的外型,和多變的室內空間。參觀者可選擇不同的路線遊覽,讓他們每一次到來都有新的體驗。項目總面積為115634平方米。

莱西市民プラザは異なるパブリックスペースを再び一つの総体になるという理念を目指して、博物館、美術館、劇場と図書館の間には、半オープンのパブリックスペースをデザインする。この建築の形の由来は「様々な形がある石」からとったもので、ダイナミックな外見は現代感も十分だ。室内の空間も様々な形がある。不規則のデザインであるから、観光線路によって、旅客の観光体験も全く同じではない。