LIUXIANDONG COMPETITION 留仙洞設計比賽


Instead of conventional towers, the concept is based on arranging elongated buildings, which for section of a green hill. Consequently, aggregation of multiple buildings creates a sense of artificial mountain erected on the site which complements the existing surrounding landscape.
The unusual form of proposed building is ideal for organizing programmatic demands as well as for the excellent orientation towards the lasting sun exposure: housing section is always located at the south end of the building while the rest is assigned to office space.In addition to the buildings resembling to hill slices, we propose a design for a large podium at the base. Street level is accessible for public, while the green roof of podium has green gardens accessible only to residents and users. This way we provide two distinctive ground floors (public & private) enabling the connection to the city but at the same time providing privacy on the higher level of the podium.The thin shape of the building is ideal for sustainable operation and it provides ideal workspace supplied with sunlight and natural ventilation. The slopes of the hill slices collect rainwater and renewable energy for electricity, hot water and heating. The shape of the buildings supports a new type of HOPSCA,
a sustainable and self-sufficient community, with ideal lifestyle for working and living in a better, green environment.

建基於傳統的塔樓,這個概念乃建基於將細長的建築物設計為彷似排列拉長的山丘。因此,多個建築物的聚集能製造出人造山豎立其上的感觀,以此補充現有景觀之不足。此建築物是一項為有規劃的要求而設計的理想方案。所有的住宅部分皆設計於建築物的南端,其餘部分則為辦公室。削薄的外形能持續地為建築物提供陽光和自然的通風,山坡弧度可收集雨水及一些再生能源,以此提供電力、熱水及暖氣設備等。建築物的外形提供了一個可持續發展及自給自足的社區空間,並為此開拓一種能於更優良及自然的環境下生活的理想方式。除了削薄的山形建築外貌,小區規劃的裙樓成大型平台設計。其街道乃可供公眾進出,而平台則被綠色花園所涵蓋並只供居民及用戶使用。這樣,我們便能提供兩項不同的區域以連接市區,亦同時於平台上有充足的隱私度。

伝統に基づいているタワーというデザインの概念は細長い建物を山を伸ばすようにデザインすることです。そのため、複数の建物の集合が人造の山々が並べて立ち上がっているビジョンを作り出し、在来の景観の不足を補うのである。この建物は計画的に要求のある理想的な提案である。全ての住宅の部分はこの建物の南の方に配置し、残った部分はオフィスとなっている。薄い外形は持続的に建物に陽光と自然の風通しを提供すると同時に、山の斜面のようなデザインでは雨水と再生可能なエネルギーを集め、電力とお湯と暖房を提供することができる。この建物の外形が発展の持続可能で自給自足のコミュニティ空間を作り出し、より良い、自然のままの環境で生活する理想的な方式を開拓しようとする。薄い山のような建築外形以外、コミュニティのポディウム大型のプラザにデザインした。その街は公衆の出入りに使い、プラザはグリーンガーデンに含まれ、住民とビルの使用者のみに使わせる。このように、我々は二つの区域を提供し、市内と繋がれながら、プラザで十分なプライベートが保障できる。